Ohjelmointikierros 5

 

Viidennellä ohjelmointikierroksella hylättiin aikaisempien ohjelmointikierrosten seikkailupelimaailma ja aloitettiin puhtaalta pöydältä uuden projektin parissa. Tällä kertaa aiheena oli luoda kaikille tuttu miinaharavapeli – ihan oikeasti toimiva peli, jota pysty klikkailemaan ja se reagoikin!

 

Ohjelmointikierroksen ideana oli tutustuttaa Swing-luokkakirjaston käyttöön, minkä avulla ohjelmalle luotaisiin graafinen käyttöjärjestelmä. Muutenkin tarkoitus oli tutustuttaa kerroksellisen käyttöjärjestelmän tekemiseen, eli MVC-malliin.

Ohjelmointikierros erosi aikaisemmista myös ohjeistuksen osalta – itse tehtävänanto oli paljon avoimempi kuin aikaisemmat tehtävänannot, joissa kaikki oli annettu metodien nimiä myöten. Tehtävänanto antoi selkeän kuvan siitä, mitä haetaan, muttei rajoittanut käytännössä koodin tekemistä.

 

Jo työn alkumetreillä pääsi ihastelemaan näytölle avautuvia ikkunoita ja nappuloita ja työnsä tulokset pääsi konkreettisesti näkemään jossain muussakin muodossa kuin konsoliprintteinä.

 

Actionlistenereiden ja layout asettelijoiden kanssa oli Google kiihkeässä käytössä, varsinkin kun ohjelma tuuppasi olemaan toimimatta pikkuvirheiden takia. eikä ollut aivan varma mihin kaikkialle niitä sulkeita tuli pistää.

 

Luokan peliruudukko ja peliruutu integrointi uhkasi vakaasti tuottaa harmaita hiuksia, mutta onneksi töppäilyjään pystyi koko ajan tarkistelemaan graafisen puolen kautta – virheet oli helppo löytää, kun pääsi konkreettisesti näkemään, mikä ei toimi ja miten se ei toimi. Vanhat rakkaat For-loopit olivat ahkerassa käytössä ruudukoiden läpikäymisessä.

 

Loppumetreillä ohjelmointi muuttui taas helpommaksi pikkunäpertämisesksi, ja varsinkin viimeisten tuntien aikana bonustehtävien näpertäminen oli varsin mukavaa, vaikka appletin tekeminen ei aivan onnistunutkaan. Kokonaisuudessaan oli mukavaa saada tehdyksi konkreettinen ohjelma GUI:lla niin, että itsekin pääsi sitä napsuttelemaan.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s